Lassen van kunststof, lichtgewicht alternatief in de zware industrie

Gepost op: 4 oktober 2018

Kunststof wordt in de constructie- en mechanisatie industrie steeds meer gebruikt als vervanger van metaal. Enkele voordelen van het gebruik van kunsstof boven metaal zijn het lichtere gewicht van het gebruikte materiaal en uiteindelijke constructie. Het gebruik van vezelversterkt materiaal geeft een sterkere verbinding aangezien de vezels in de richting van de belasting kunnen liggen. 

Wat is kunststof, en hoe gaat het lassen daarvan in zijn werk  

Het is goed voor te stellen dat je het woord kunststof assoocieert met plastic. Er is slechts 1 methode waarbij plastic als kunststof wordt gebruikt. Dit is het geval bij het maken van een thermoplast, het verhitten van plastic in een vorm onder druk om een voorwerp te maken.  Buiten thermoplasten, bestaan kunststoffen ook in de vorm van thermoharders en elastomeren. Je zou kunnen zeggen dat elke plastic een kunststof kan zijn maar omgekeerd is dit niet het geval.  Kunststof is een materiaal waarbij de moleculen zijn ontstaan door de combinatie van het gebruik van natuurlijke grondstoffen en het chemische proces van synthese.  Bij het lassen van kunststof wordt gebruik gemaakt van thermoplasten. Voorbeelden hiervan zijn PVC, polyethyleen en polystyreen. Er zijn verschillende methodes die gebruikt worden om kunststof te lassen. Elke methode heeft weer zijn eigen gebied van toepassing.  Heet gas kunststof lassen wordt over het algemeen toegepast bij grotere producten. Het te lassen oppervlak en de lasstaaf worden verhit door verwarmde lucht of verhitte stikstof totdat verweking optreed. Het samenvoegen van de delen en lasstaaf gebeurd onder druk. Dit proces lijkt op het lassen van metalen.  Bij het maken van produkten in serie worden de gebruikte materialen gelast door middel van een verwarmingselement. Het element wordt tussen de te lassen oppervlakken geplaatst en maakt de oppervlakken zacht. Zodra de oppervlakken zacht zijn, wordt het element verwijderd en worden de oppervlakken tegen elkaar gedrukt.  Bij het wrijvingslassen van kunsstof worden de te lassen onderdelen met een hoge frequentie over elkaar gewreven. Door de hitte die vrijkomt bij wrijving ontstaat verweking. Op het moment van voldoende verweking om de onderdelen samen te voegen wordt er gestopt met wrijven en worden de onderdelen samengeperst. Van deze methode wordt gebruik gemaakt wanneer er behoefte is aan een zeer stevige verbinding.  Ultrasoon kunststof lassen wordt veel gebruikt in de productiesector. Het proces bestaat uit het creëren van zowel inwendige als uitwendige wrijving door het gebruik van ultrasone frequentie. Hierbij wordt de kunsstof zacht gemaakt en kan het gelast worden.  De ontwikkeling van nieuwe milieuvriendelijkere methoden om kunststoffen te produceren hebben er toe geleid dat kunststoffen steeds meer worden toegepast als lichtgewicht alternatief binnen een zware industrie.

Delen  

Landbouwmachines en toebehoren

Hallo en welkom, mijn naam is Henk en ik ben opgegroeid op het platteland. Daar komt waarschijnlijk mijn voorliefde voor landbouw en landbouwmachines in het bijzonder, vandaan. Al van kleins af aan was ik altijd enorm onder de indruk wanneer er een grote tractor of zaaimachine over de weilanden heen kwam rijden. Toen ik ouder werd heb ik besloten om zelf in de landbouw te gaan werken. Ook al ben ik geen boer geworden toch ben ik nog dagelijks bezig met landbouwmachines en toebehoren. Graag neem ik jullie in deze tekst mee in wat er komt kijken om tegenwoordig succesvolle landbouw te beziggen. Veel leesplezier gewenst!

Archief

Recente artikelen